Tips Bawa Anak Tengok Wayang

November 19, 2017
Assalamualaikum semua..

Sekolah lagi seminggu je lagi, nanti bermula cuti sekolah selama sebulan lebih. Si sulong Arsyad tu dah ajak siap-siap pergi tengok wayang bila cuti sekolah nanti. Katanya ada cerita kartun tengkorak kat wayang. Tengkorakk?? haaa... Anak dah besar kan, dia pulak lebih tahu daripada kita. Haha.


Sebelum ni Gee pernah keluar dengan Incik Suami serta Geng 4A ni tengok wayang cerita Cars 3. Sejak ada 4 orang anak itulah pertama kali kami berenam keluar tengok wayang.

CERITA SELANJUTNYA >>> BACA SINI <<<

Bila dah ada pengalaman sendiri bawa anak-anak kecil masuk panggung wayang ni, terasa nak share sedikit tips kot dapat membantu mereka yang merancang nak bawak anak tengok wayang nanti. Harap-harap membantulah ye. Hehe.

7 TIPS UNTUK MEMBAWA ANAK KECIL TENGOK WAYANG

1. PILIH MOVIE UNTUK KANAK-KANAK

Ni paling utama kita kena fikirkan tau. Nak bawak anak kecik kenalah pilih genre movie yang sesuai dengan umur anak-anak. Misal kata anak bising dalam wayang taklah rasa bersalah sangat sebab semua sedia maklum cerita budak-budak kan. Kalau pilih movie seram kang sebelum hantu munculkan diri, mak bapak budak jadi hantu marahkan anak bising. Hahaha.

2. PILIH SEAT YANG SESUAI

Gee suka pilih seat jauh dari orang. Kalau kebetulan movie tu tak ramai yang tengok dapatlah kan memilih seat selang 2, 3 baris dengan yang dah booked. Kena standby kot lah anak buat bising ke kan, kalau boleh tak nak mengganggu orang lain nak tengok wayang.

3. JANGAN BELI MAKANAN SEBELUM MASUK KE PANGGUNG

Masa tengok Cars 3 tu, budak-budak ni dah bising nak beli air & popcorn waktu lalu depan kedai makanan kat wayang tu. Si ayah tak melayan pun, terus masuk panggung. Haha. Bila dah 45 minit wayang bermula, si Ardini dah mula mengira tangga. Adeh. Bila ayah dia sampai takleh concentrate the movie, terus bawak keluar Ardini. Haha. Bila masuk balik, tengok penuh tangan beli popcorn & air. So selamatlah untuk jam terakhir movie tu. Dia duduk makan, minum sambil tengok muvie. Anak-anak lain pun sama.

4. BAWAK BAJU SEJUK, SELIMUT, PAKAIKAN KASUT SERTA STOKIN

Tidak semua wayang sejuk tahap menggigil. Tapi anak-anak kita tu kita tak boleh nak jangka. Kadang orang sejuk, diaorang panas berpeluh menitik. So untuk mengelakkan anak mengamuk kesejukan, standby je siap-siap selimut dan baju sejuk. Nanti sarungkan aje kalau kesejukan.

5. IBU MENYUSU BUAT PERSEDIAAN

Dalam panggung wayang tu mestilah ada cctv kan. So untuk ibu menyusu kena standby siap-siap nursing cover ataupun kain yang agak besar untuk menyusu. Nak mencari bilik menyusu tak pasti ada ke tidak, baik siap sedia je awal-awal. Kalau kita menyusu, kebarangkalian anak kecik tu untuk tidur adalah tinggi. Bila si kecil tidur boleh lah nak melayan movie dengan tenang sikit kan. Tapi trick tu tak menjadi pun kat si Aqil. Cerah je mata walaupun kita menyusu dia dalam panggung wayang yang gelap tu. Hahahha.

6. JANGAN MASUK AWAL SANGAT DALAM PANGGUNG WAYANG

Bukanlah bermaksud masuk panggung bila movie dah start ye. Sebabnya kalau masuk ke panggung terlalu awal bimbang nanti si kecil tu cepat bosan. Bila cerita dah start dia dah bosan. Haha. Tapi jangan masuk terlalu lambat pulak. Macam Gee anak 4 ni kalau masuk lambat sangat kang menyusahkan orang lain sebab bising duk atur tempat duduk. Hahahahaha.

7. AJAR ANAK PERATURAN DALAM PANGGUNG WAYANG

Ni Gee dan incik suami cuba terangkan pada dua yang besar Amani (6tahun) & Arsyad (7tahun). Kami bagitahu mereka untuk tidak membuat bising, duduk dengan elok tanpa mengganggu pandangan orang lain serta makan minum dengan elok dalam keadaan lampu yang gelap. Kira okey diaorang boleh paham so takdelah kita nak warning je manjang. Cuma Ardini (3tahun) masih dalam dunia explore dia so agak mencabar lah nak bagi dia paham. Dia tetap main tangga tapi nasib baik lah mulut tu diam aje. Haha. Si Aqil baru setahun lebih kami riba je. Mana dia nak reti rules bagai kan so kita mak ayah lah kena cari cara untuk diamkan. Tapi kalau cerita budak-budak biasanya okey je diaorang tengok.


Seronok tengok mereka happy bila dapat outing tengok wayang. Dah lah cerita kegemaran si Arsyad, bertambahlah excited tuan punya badan. Dia follow cerita Car tu dari Cars 1 lagi so semua watak lama yang ada dia tahu dah. Kami laki bini pun sama siap hafal karakter yang dia duk selalu sebut tu. Haha.

So bila Gee google movie kartun kat cinema yang terbaru bulan November ni rupa-rupanya ada sungguh hantu tengkorak tu. Haha.


Arsyad dan Amani memang suka cerita seram. Ibunya je kureng sket sebab penakut. Hahahaha. Ni nasib cerita kartun, kalau ada rezeki boleh pergi tengok. Kalau cerita hantu Indon ke, Korea ke, Thailand ke memang tak lahhh..Hahahaha.

Done for now! Harap tips tak seberapa itu dapat membantu semua yang pertama kali nak bawak anak pergi tengok wayang. Nanti update eh korang tengok wayang cerita apa dengan anak-anak atau dengan adik-adik korang k! Daaaa...


5 comments:

  1. Macam menarik jugak tengok cerita kartun hantu tengkorak ni. Mesti kelakar dan tak menyeramkan. Hihi. Siqah takut tengok cerita seram.

    ReplyDelete
  2. thnx for the tips. boleh guna someday. in shaa Allah.

    ReplyDelete
  3. Senangnya ank sisgee boleh dgr kata..hehe.. ena lama xpegi pawagam.. sejak kawen..hehe..dah biasa tgk kt astro je..kena disiplin kuat kn nk ajar ank ni..tahniah..

    ReplyDelete
  4. Wow, ha ah haruslah citer cartoon, baru anak-anak tak banyak buat hal...

    Well, memang kena paham jugak perangai anak..kan...hehe

    ReplyDelete
  5. boleh la guna tips ni..berdebar juga nak bwk anak tgk wayang

    ReplyDelete

Powered by Blogger.