Jalan Jalan Kuala Lumpur : Ikea Damansara

by - December 26, 2019

Jalan Jalan Kuala Lumpur : Ikea Damansara | Ikea dan aku berpisah tiada. Sebenarnya bukan aku je suka jalan-jalan kat Ikea ni, tapi memang semua family members suka buat site visit kat Ikea. Haha! Kadang-kadang bukanlah membeli sangat, kadang-kadang aku beli alas kaki je, dan kalau ada bajet lebih bolehlah belanja sikit beli apa yang perlu.


Seingat aku, pertama kali aku jejakkan kaki ke Ikea Damansara masa tu umur Arsyad belum cukup setahun. Tahun 2010 rasanya first time datang Ikea Damansara. Masa tu pinggang aku boleh lagi muat kebaya zaman muda remaja dulu. Hahahahahaa! Sekarang pun muat je nak pakai kebaya, cuma size kena kasi kembang sket la. Kahkahkah!


Kenapa aku suka Ikea? Dulu, aku paling suka kek daim dia. Sedap gila! Tapi sekarang dah takde kan kek daim tu? Selain kek daim, macam biasalah meatball. Pastu aku suka design perabot dan semua kelengkapan yang Ikea jual. Ada juga membeli serba sedikit untuk rumah cuma bila tinggal kat rumah sewa ni bab membeli dan mendeko agak terbatas. Huhu.


December Trip merupakan trip bersama Sis Gee Familia ke Kuala Lumpur. Aku stay di KL lebih kurang 2 minggu menghabiskan sisa - sisa cuti sekolah. Haha! Tapi rumet dan families aku yang lain dari Ganu stay 3 hari je sebab masing-masing bekerja so takleh nak stay lama.


First weekend aku di KL, haruslah mengikut kaki dan keinginan bonde. Hihi. Yes bondeku suka juga jenjalan dan makan-makan di Ikea. Silap-silap troley dia lagi penuh dari troley kami. Tapi memang betul pun trip Ikea kali ni! Dan baru aku perasan takde pun gambar proper bonde sempat aku snap. Nampak nau bonde busy shopping kannn. Hehe.


Sedikit tips untuk korang yang first time datang Ikea untuk shopping. Aku rasa kalau memang niat hati nak shopping baik scroll online katelog Ikea dulu. Sebab barang dalam store memang banyak gila! Taknak la nanti dah terbeli, pastu ternampak yang lain dah termenyesal pula. Kalau setakat barang belas-belas ringgit okey lagi, kalau barang ratusan ringgit baik pilih dan go tru web dulu.


Kalau korang style suka mendeko dan mencari idea deko cantik dengan menggunakan produk Ikea, bolehlah korang spend masa untuk berjalan di ruang pameran Ikea. Memang ada banyak gila kot design ikut citarasa dan tema yang berbeza.


Aku kurang gemar berjalan kat area pameran ni sebab rasa macam buang masa. Hahahhahahha! Al maklumlah sis anak ramai, habis semua ruang diaorang nak duduk, baring, meniarap! Haha!


Kalau ikut style Sis Gee yang sejenis membeli sambil cuci mata boleh terus ke floor jualan barang. Sambil berjalan, ada yang berkenan terus ambil. Hehe! Pilihan yang ada terlalu banyak!! Terlalu banyak!! Siap repeat tu! Hihi. So, sambil berjalan tu, sambil berzikir agar dapat control bajet. Hahahah!


Sekarang Ikea dah ada 4 store kat Malaysia iaitu Ikea Damansara, Ikea Cheras, Ikea Tebrau di Johor dan Ikea Batu Kawan di Penang. So, korang suka jalan - jalan Ikea tak?

#sisgeejalanjalan
#sisgeefamilia
#IkeaDamansara

You May Also Like

4 komen

  1. Tempat favourite kalau ke KL..maklum lah dekat pantai timur takde kan 😂

    Suka meatball ikea tu MasyaAllah sedapp sungguh...

    ReplyDelete
  2. bestnya.. last pegi ms tgh pregnantkan sofia.. lame dh xpegi ni.. haha

    ReplyDelete
  3. Ikea damansara penah pi 2 kali. Tu pn sebab kursus area tu. Haha. Ikea penang belum sampai 😂

    ReplyDelete