Day Two Public Transport Trip : ETS Trip To Butterworth

by - November 19, 2019

Day Two Public Transport Trip, ETS Trip to Butterworth | 17hb November, Ahad. Public Transport Trip diteruskan!! Nak baca Story Mory DAY ONE boleh baca SINI . Trip diteruskan dengan lebih meriah dengan adanya adik beradik Gee yang lain, ipar duai & anak sedara!Semuanya ada 8 dewasa & 7 kanak-kanak riang. Haha!


Tiket ETS dah beli awal 3 minggu. Harga tiket ETS ke Butterworth untuk adults RM59, kids 4y - 12y RM34. Teringin jugak nak merasa Business Coach tapi berbeza harga dalam RM20, so kita try next time kalau ada rezeki. hihi.


ETS ada 2 jadual ke Butterworth iaitu jam 8 pagi dan lagi satu tengahari. Untuk tidak merugikan masa, kami ambil tiket pagi. Bangun pagi seawal 4.30 pagi sebab nak bersiap semua. 6.30 pagi order grab car untuk ke KL Sentral. Grab car sangat berguna bila nak buat public transport trip ni! Haha!



Lebih baik sampai awal daripada ngam ngam sampai. Sebabnya train jalan sharp 8 pagi. Macam naik flight juga, kalau lambat melepas laaaaa... Kami sampai KL Sentral jam 7 lebih. So sempat juga tapau Latte Panas McDonald's. Hahaha!


Perjalanan ETS KL Sentral ke Buterworth mengambil masa dalam 4 jam 30 minit. Seat kami di coach B. Kanak-kanak riang siap buat playgroup! Hahaha! Jam pertama masing-masing behave di tempat masing-masing. Jam kedua dah mula membuat lawatan ke seat kawan-kawan. Hahahahahaha! Jam ketiga bila dah separuh stock makanan habis, mulalah berjalan ke cafe.




Cafe ada di coach C. Pheww nasib baik seat kami bukan sekali dengan cafe! Range harga untuk makanan dalam RM7 ke RM9 macam tu. Coffee RM2.80. Lasagna Chicken dia sedap jugak!




Jam ke ke empat, diaorang mula buat ETS Train like their own! Selamber je keluar masuk coach lain! Boleh bayangkan mak mak & bapak bapak punya testing vocal ketika itu. Adeh!



Aku suka bila ETS ni tengah speed sampai ke 140+ km/h. Haaaa korang boleh tau kelajuan sebabnya ada dipaparkan kat skrin! Kat skrin tu ada lah mention next station, final station, speed. Sambil-sambil menunggu untuk sampai, boleh layan movie gak kat TV. Takdelah bosan sangat kalau mereka yang solo travel.


Sampai Butterworth jam 1230 tengahari. Next nak naik feri pula ke seberang! Nama pun public transport trip! Semua nak merasa! Hihi. Dari stesen berjalan sikit ke terminal feri. Tambang feri RM1.20 untuk adults 60 sen untuk kanak-kanak riang. Murah sajo! Semua teruja nak naik feri. Ni pengalaman pertama Aqil naik feri. Yang lain tu naik masa kecik lagi so semua dah lupa. Haha!


Sampai pulau waktu luncheon. Semua lapar. Misi food hunting bermula!! Plus haruslah dengan bantuan grab car! Haha


Jumpa next entry pula! Gee kongsikan nasi kandar highly recommended & pasemboq sedap di Penang!

more stories ada di highlight Instagram @hazirahmohd

#sisgeejalanjalan
#sisgeefamilia
#publictransporttrip

You May Also Like

16 komen

  1. mcm best je naik ETS ni.. nt blh try la jgk..
    kalo ade rezeki lbh.. insyaAllah.. hihi

    ReplyDelete
  2. tak pnah guna public transport utk jalan2. boleh ni. hihi. bape total cost sume sy ada 3anak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tiket kena beli awal, so takde semua keluar modal sedebuk..macam tiket transport dan stay lagi jimat beli awal.

      Utk hari holiday, kena spend bajet more on foods & entrance tiket. Kita anak ramai, so kena control bab membeli toys ketika travel. Hahaha

      Delete
  3. done follow back sisgee... meriah naik ramai2...anak2 mesti suka

    ReplyDelete
  4. bestnya naik ets. tak pernah try lagi. siap ada kantin kan

    jom singgah www.hellokerja.com

    ReplyDelete
  5. hi sis gee, ray tag akak kat sini hehe

    https://www.raydahalhabsyi.com/2019/11/comeback-giveaway-by-farah-farhana.html

    ReplyDelete
  6. Menarikk.. Jarang orang jalan jauh road trip bawa kanak-kanak naik train laju ni.. Sedap tu makan makan dalam ETS 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah meriah laaa trip ramai-ramai naik public transport..hahahha

      Delete