Resepi Nasi Minyak Mudah & Cepat

November 23, 2017
Assalamualaikum semua!!

Korang pernah masak nasi minyak tak? Gee selalu je makan nasi minyak tapi untuk membuat tu memang tak pernah sebab asyik duk fikir macam susah aje nak membuatnya. Semalam, Gee masak nasi minyak untuk breakfast. Kalau belah Pantai Timur ni kami memang dah biasa breakfast nasi. Suami pun orang Ganu jugak. So kalau pepagi dah memang biasa sangat makan nasi. Hehe.

Bila Gee tengok haritu SIS HAWA update RESIPI NASI MINYAK RINGKAS. Terasa nak mencuba pulak. Gee memang suka resipi mudah dan cepat ni. Hahaha.

This is my first try! So Alhamdulillah menjadi guna resipi Sis Hawa bagi! Hehe. Thank you Awa share resipi yang ringkas di blog! Ni Gee kongsikan resipi untuk korang. Resepi asal korang boleh tengok kat blog <<< SIS HAWA >>> .  


RESEPI NASI MINYAK MUDAH & CEPAT

BAHAN-BAHANNYA :

1. Beras ( Gee buat 4 pot. Basuh, toskan dan ketepikan )
2. 1 ulas bawang besar ( di mayang )
3. 4 ulas bawang putih ( di ketuk )
4. 1 inci halia ( potong memanjang )
5. Sebatang kulit kayu manis
6. 2 kuntum bunga lawang
7. 4 biji buah pelaga
8. 3 biji cengkih
9. 3 sudu besar planta
10. Air mengikut sukatan beras
11. Garam secukup rasa
12. Pewarna ( Ikut korang nak letak bagi colurful ke tak )

Bahan-bahan menumis
CARA-CARANYA :

1. Panaskan periuk nasi guna dapur gas. Tumiskan planta bersama bahan-bahan menumis ( no 2 hingga no 8 )


2. Bila dah mula garing dan bau semerbak kat dapur tu masukkan beras yang dah ditoskan airnya tadi.

3. Kacau beras dengan bahan tumis tadi.

4. Masukkan air mengikut sukatan beras.

5. Masukkan garam secukup rasa.


6. Kacau semuanya bagi sebati. Tutup api dapur gas. Sambung masak nasi seperti biasa dengan rice cooker. Kalau Sis Hawa dia masak atas api je. Gee sambung masak dengan menggunakan periuk elektrik. Ikut keselesaan korang ye. Hehehe.

7. Bila nasi dah mula nak kering tu, korang bubuhlah pewarna kesukaan korang. Taknak buh pun takpe sebab nasi dah ada warna kuning lembut gitu sebab kita guna planta tadi. Korang titik-titikkan pewarna. Gee tu bukan titik dah, tu namanya tumpahkan pewarna. Hahahaha.

Excited buh warna sampai banyak macam tu sekali! haha!
8. Terus kacau dengan menggunakan garfu sehinggalah pewarna bercampur dengan semua nasi.

9. Tutup periuk dan tunggu sehingga nasi masak.

SIAP!!!



AMACAM SENANG TAK?

Nasi minyak sedap di makan bersama lauk gulai, masak merah, masak kurma. Ada acar lagi sedap!

Gee buat lauk ayam masak tomato sebab senang nak bagi anak-anak makan. Hehe.

SELAMAT MENCUBA!!!

8 comments:

  1. Salam singgah sini lagi :)

    Jom join GA saya,

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete
  2. TQ sebab sudi try resepi Awa. Kan Awa dh cakap... mudah je, yg penting jimat masa, jimat kos tapi tetap sedap :D

    ReplyDelete
  3. yum yum yum! sedapnya.. saya dari hari tu nak cuba buat tapi tak tercuba lagi. huhuhu.

    ReplyDelete
  4. wow!! kena cuba ni. Biasa ina guna minyak sapi.Next time bole cuba resipi gee pulek.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.